ψάρεμα κουρκούνας

Το ψάρεμα της κουρκούνας είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ψαρέματα από την ακτή στη Κύπρο. Έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς, παρόλο που το μέγεθος τους σπάνια ξεπερνά τα 25 cm. Eίναι πολύ δυνατό και αξιόμαχο ψάρι και με τα συνεχόμενα κεφάλια που κάνει προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις, ειδικότερα τα μεγάλα του είδους. Η πιο συνηθισμένη τεχνική ψαρέματος είναι το απίκο, μπορεί να γίνει όμως και με τις τεχνικές του Bolognese  και του εγγλέζικου (match). Οι κουρκούνες είναι ψάρια που κινούνται – τρέφονται σε ομάδες (κοπάδια).Αν βρεθείς στο σωστό μέρος, τη σωστή μέρα τότε μπορείς να έχεις μεγάλες επιτυχίες. Ένας άλλος λόγος που έχει τόσους πολλούς φανατικούς φίλους είναι η υπέροχη γεύση που έχει η κουρκούνα, καθώς θεωρείται ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες που βρίσκουμε στις θάλασσες μας.
Τόπος / Χρόνος
Η κουρκούνα όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο εμφανίστηκε τα τελευταία 35-40 χρόνια περίπου στις ακτές του νησιού μας. Τα ψάρι αυτό όπως και αρκετά άλλα είδη μετανάστευαν μετά το άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ προς τη Μεσόγειο (η μετανάστευση αυτή ευνοήθηκε από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο). Όταν αυξηθεί η θερμοκρασία του νερού, οι κουρκούνες εμφανίζονται στις ακτές μας για να αφήσουν τα αυγά τους ,συνήθως από τη μέση της Άνοιξης και στα μέσα του Φθινοπώρου  επιστρέφουν σε πιο βαθιά νερά. Συνήθως τις συναντάμε σε βραχώδη και μεικτούς βυθούς, αναζητώντας τροφή στον πυθμένα κοντά σε βράχους (κύρια τροφή τους είναι τα φύκια και τα άλγη).
Το ψάρεμα της κουρκούνας μπορεί να γίνει από την ανατολή του Ήλιου μέχρι την δύση, με τα ψάρια να δείχνουν πιο έντονη κινητικότητα τις πρώτες ώρες μετά την ανατολή και λίγες ώρες πριν την δύση του Ήλιου, χωρίς αυτό να είναι κανόνας.
Εξοπλισμός
Όπως προαναφέραμε η κύρια τεχνική ψαρέματος είναι το απίκο. Η επιλογή του καλαμιού εξαρτάται από το βάθος που θα ψαρέψουμε και το συνηθισμένο μήκος είναι από 6 εώς 8 μέτρα. Στην αγορά υπάρχουν αρκετές επιλογές. Η επιλογή γίνεται με βάση το μήκος, το υλικό που είναι φτιαγμένο το καλάμι και τα χρήματα που θέλουμε να ξοδέψουμε. Η ιδανικότερη  επιλογή είναι τα καλάμια που είναι κατασκευασμένα από carbon, τα οποία είναι αρκετά ελαφριά και ανθεκτικά. Το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή, καθώς ένα ελαφρύ καλάμι μας προσφέρει ένα άνετο και ξεκούραστο ψάρεμα σε αντίθεση με ένα βαρύ καλάμι το οποίο μετά από κάποιες ώρες ψαρέματος θα μας κουράσει.

Η αρματωσιά μας αποτελείται από :
  • την κεντρική πετονιά, που συνήθως έχει διάμετρο 0.16 – 0.22 mm
  • το φελλό 2 – 5 gr, υπαρχή τεράστια ποικιλία στην αγορά και αναλόγως κάνουμε την επιλογή μας π.χ υπάρχουν φελλοί που συμπεριφέρονται καλύτερα σε συνθήκες άπνοιας και φελλοί που συμπεριφέρονται καλύτερα σε συνθήκες όπου τα νερά είναι ταραγμένα
  • τα βαρίδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ή περισσότερα βαρίδια ανάλογα με την άνωση του φελλού που θα επιλέξουμε, συνήθως το συνολικό βάρος των βαριδιών είναι ένα γραμμάριο λιγότερο από την άνωση του φελλού μας   
  • και το παράμαλλο μας ( έχουμε δύο επιλογές ή θα το κατασκευάσουμε μόνοι μας ή θα το αγοράσουμε έτοιμο)

Για την κατασκευή του παράμαλλού συνήθως χρησιμοποιούμε πετονιά fluorocarbon  (αόρατη) διαμέτρου 0.14 – 0.18 και σαλαγκιά No 14-16. Το παράμαλλο μας μπορεί να είναι είτε μονό ( με μία σαλαγκία ) ή διπλό.

Δόλωμα

    Για το ψάρεμα της κουρκούνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη επιτυχία διάφορες ζύμες ως δόλωμα. Υπάρχουν πολλά έτοιμα δολώματα (ζύμες) που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα ειδών αλιείας. Μερικά από αυτά είναι έτοιμα για χρήση και άλλα σε ξηρή μορφή και με την ανάμιξη τους με νερό (προτείνεται θαλασσινό) είναι έτοιμα προς χρήση. Μια πιο οικονομική και εξίσου πολύ καλή επιλογή είναι αυτή των χειροποίητων ζυμών που έχουν ως βάση κυρίως το τυρί και το ψωμί, και με την προσθήκη διαφόρων μυρωδιών αποτελούν ένα πολύ καλό δόλωμα και σχετικά ανέξοδο καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλασμένο τυρί η ψωμί.

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers