ΔΟΛΩΜΑΤΑ

ΣΚΑΡΤΣΙΝΙ
 

Οστρακόδερμο που ζει σε αλλά κενά όστρακα που τα χρησιμοποιεί σαν κατοικία, συνεχίζοντας μέχρι να βρει μεγαλύτερο και πιο ταιριαστό σπιτικό.
Αφού σπάσουμε το αστακό προσεκτικά αφαιρούμε τα δυο δαγκανάρια για να τα δολώσουμε μετά. Δολώνουμε ολοζώντανο το σκαρτσίνι, περνώντας το αγκίστρι κατά μήκος του σώματος, αρχίζοντας από την ουρά καταλήγοντας στον θώρακα βγάζουμε το αρπάδι όπως ακριβώς στο καραβιδάκι. Μπορούμε αφού κόψουμε τα δαγκαναρια να τα δολώσουμε και αυτά με μεγάλο αγκίστρι που διαθέτει κουρμπα.
Τα αναζητούμε σε λιμανάκια όπου οι ψαράδες καθαρίζουν τα δίχτυα τους.



ΜΥΔΙ
 
Μαλάκιο που προστατεύει το μαλακό σώμα του από ένα απόρθητο για τα μικρόψαρα κέλυφος Τα συλλέγουμε με τα χέρια μας καθώς είναι κολλημένα σε ρεμέντζα, κάβους, βράχια κτλ.

Δολώνουμε χωρίς να το ανοίξουμε καρφώνοντας χαμηλά στο τριχωτό του σημείο και βγάζοντας το αρπάδι στο σημείο που σχηματίζεται καμπύλη στο όστρακο, το οποίο κλείνει το αγκίστρι μέσα του φυσικά. Εκλεκτός μεζές για τις τσιπούρες, τα σαγόνια των οποίων δεν δυσκολεύονται να το συνθλίψουν. Αυτό ακριβώς το κρίσιμο σημείο πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να καρφώσουμε άμεσα μην αφήνοντας χρόνο στο ψάρι να αφήσει το δόλωμα.


Πορφύρα
 

Μαλάκιο που ζει σε όστρακο το οποίο χρειάζεται να σπάσουμε για να δολώσουμε το σώμα του.

Εξαιρετικό δόλωμα, ανθεκτικό στο λιανωμα κυρίως για τσιπούρες που είναι δύσκολα και γεμάτα καχυποψία ψαριά. Δουλεύει καλά την ημέρα αλλά και την νύχτα. Είναι κατά τους χειμερινούς μήνες η επιλογή έμπειρων ψαράδων τσιπούρας, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει άλλο ζωντανό διαθέσιμο για τσιπούρες.
Διατηρούνται σε δροσερό, σκιερό μέρος με θαλασσινό νερό.



ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΠΡΑΣΙΝΗ
 

¨Ένα φθηνό κοινότατο δόλωμα σε όλη την ελληνική επικράτεια, πολύ οικονομικό λόγο εύκολης αλιείας του για αυτό και το προτιμούν όλοι οι παραγαδιάρηδες και όχι μόνο.
Δουλεύει το ίδιο καλά απ έξω, αλλά και στην βάρκα για καθετή.
Ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλους τους ελληνικούς βυθούς.
Κινητικότατο δόλωμα όσο παραμένει ζωντανό, για αυτό και δολώνουμε προσεχτικά απ την ουρά και βγάζουμε την μύτη του αγκιστριού στα πρώτα πόδια του θώρακα.
Η θερμοκρασία συντήρησης του είναι 10-14 βαθμούς Ψαρεύεται περισσότερο την ημέρα.
Κατάλληλο για όλα τα ψάρια και επιτυχημένη επιλογή του ψαρά τόσο απ έξω, όσο και μέσα από το σκάφος.
Ψαρεύει σε όλους τους ελληνικούς βυθούς



ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΚΟΚΚΙΝΗ
 


Ένα πάρα πολύ καλό δόλωμα, κορυφαίο στην κατηγορία του, για καθαρά ψάρια. Είναι ακριβό διότι δυστυχώς και αυτό τείνει να εξαφανιστεί από τους Ελληνικούς βιότοπους. Ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά δεν αλιεύετε όλες τις εποχές. Οι καταλληλότεροι μήνες είναι από Γενάρη μέχρι και μέσα Αυγούστου. Από εκεί και πέρα το δόλωμα αδειάζει διότι γεννάει και κλείνει τον κύκλο της ζωής του.
Εμφανίζεται πάλι από μέσα Δεκέμβρη έως μέσα Γενάρη οπότε και είναι διαθέσιμο για τον τυχερό ψαρά που θα το προμηθευτεί. Ψαρεύει με απόλυτη επιτυχία στα κόκκινα ψάρια, χωρίς να υστερεί και στα υπόλοιπα.
Καταπληκτικής κινητικότητας ολοζώντανο δόλωμα, αρκεί να του συντηρήσεις σωστά σε θερμοκρασία 10-14 βαθμούς Κελσίου πάντοτε με θαλασσινό νερό σε ψυγείο φορητό.
Ο ψαράς για να το συντηρήσει καλύτερα όταν βρίσκεται στην θάλασσα το έχει σε κουβαδάκι με θαλασσόνερο το οποίο και ανανεώνει τακτικότατα και πάντα με προσοχή στην μεταβολή της θερμοκρασία. Όταν απομακρύνεται από την θάλασσα το στραγγίζει από το νερό του και πιο στεγνό γίνεται σε χαρτί κουζίνας. Επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο να έχει πάλι άριστες ιδιότητες το δόλωμα όταν βρεθεί ξανά στην θάλασσα, οπότε ο ψαρά το βάζει ξανά στο θαλασσινό νερό, συνεχίζοντας την απόλαυση του ψαρέματος.
Κατάλληλο για ημερήσιο αλλά και νυχτερινό ψάρεμα σε όλους τους τύπους ελληνικού βυθού
ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ
 


Είναι ένα δόλωμα που προσφέρεται για μουρμούρες και για όλα τα ψάρια. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, για αυτό και το προτιμούν άπαντες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, για όλους τους τύπους ψαρέματος.
Ψαρεύει ημέρα αλλά και νύχτα το ίδιο καλά, όλες τις εποχές του χρόνου. Έχει πολύ φώσφορο.
(Πρόταση δική μας)
Εάν το ψαρέψουμε ημέρα που έχει πολύ λιάνωμα, το δολώνουμε με το κέλυφος για να αντέξει στις επιθέσεις των μικρών ψαριών. Δυστυχώς είναι ένα δόλωμα το οποίο… επιφυλάσσει εκπλήξεις επειδή αγοράζεται με το κέλυφος του, οπότε κανείς δεν γνωρίζει, τι αγοράζει, θα λέγαμε ο ψαράς αγοράζει (γουρούνι στο σακί).
Συντηρείται σε 10-14 βαθμούς Κελσίου μέσα στην συσκευασία του. Αντέχει περίπου 4 ημέρες εάν συντηρηθεί κατάλληλα.
Εύκολο στην μεταφορά του. Ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου και είναι κατάλληλο για όλους τους Ελληνικούς βυθούς.

ΙΩΔΙΟΥ
 

Είναι εξαιρετική επιλογή για ψάρεμα ημερήσιο αλλά ακόμη και νυχτερινό. Ένα πολύ αποτελεσματικό δόλωμα και το όνομα του προέρχεται απ τη μυρωδιά του. Όταν κόβουμε για να το δολώσουμε τα υγρά που εκκρίνει είναι σκέτο ιώδιο.
Είναι και αυτό πολύ σπάνιο δόλωμα. Προσοχή γιατί ψαρεύει από το κεφάλι και 6 εκατοστά πιο κάτω, επειδή το υπόλοιπο σώμα του είναι πολύ μαλακό. Σε περίπτωση που την 2η η 3η ημέρα εξακολουθούμε να ψαρεύουμε είναι απαραίτητο να αλατίσουμε τις ουρές με σκοπό να σφίξουν και με αυτό τον τρόπο να είναι εφικτή η δόλωσα μας.
Ψαρεύει όλες τις εποχές του χρόνου. Χρειάζεται φροντίδα στην μεταφορά του επειδή είναι πολύ μαλακό δόλωμα. Για την συντήρηση του απαραίτητα θαλασσινό νερό, σκεπάζοντας τα δολώματα με αυτό και αφήνοντας τα σε δροσερό, σκιερό χώρο. Η σωστή θερμοκρασία είναι 8-14 βαθμούς Κέλσιου γι αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται περισσότερη προσοχή στη σωστή θερμοκρασία.
Είναι κατάλληλο δόλωμα για ψάρεμα σε όλους τους τύπους του ελληνικού βυθού και δεν πρέπει να χαραμίζεται στο λιάνωμα.

 



ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΙ ΑΓΡΙΟ


Σπανιότατο πλέον δόλωμα σχεδόν εξαφανισμένο από τους ελληνικούς βιότοπους του είδους.
Η αναπαραγωγή του δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη στο φυσικό του περιβάλλον διότι ο κύκλος της είναι μακροχρόνιος.
Δόλωμα καθαρά παραγαδισιο, πολύ ακριβό αλλά με σίγουρα και καλά αποτελέσματα για τον ψαρά που θα επιλέξει σωστό ψαρότοπο. Ψαρεύει ημέρα κυρίως από το χάραμα και ύστερα ακόμη και μέχρι την δύση του ήλιου.
Διατηρείτε σε θαλασσινό πάντα νερό σε θερμοκρασία 10-14 βαθμούς Κέλσιου και είναι αρκετά ανθεκτικό στη μεταφορά του. Είναι σκληρό δόλωμα με μεγάλο βαθμό αντοχής στο λιανωμα γι αυτό είναι πλέον κατάλληλο για τον ψαρά που διαθέτει χρήματα για να απολαύσει το ψάρεμα της καθετής.
Το προτιμούν όλα τα καθαρά ψάρια σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου όταν είναι διαθέσιμο στην αγορά.
Ενδυκνεται για όλους του τύπους βυθού.





Κόκκινο άγριο



Είναι ο βασιλιάς των δολωμάτων, αλλά δυστυχώς και αυτό υπό εξαφάνιση, λόγω υπεραλιείας. Ακριβό επίσης δόλωμα, λόγω της σπανιότητάς του, αλλά με μεγάλη αποτελεσματικότητα αφού το προτιμούν (….τρελά όμως) όλα τα ψάρια χωρίς καμιά εξαίρεση.
Ψαρεύεται όλες τις εποχές του χρόνου μέρα και νύχτα, έχει πολύ φώσφορο και πολύ αίμα. ¨Έχει πολύ κινητικότητα κατά την διάρκεια που είναι δολωμένο.
Η σωστή θερμοκρασία διατήρησης του είναι 8 με 14 βαθμούς Κελσίου, για αυτό τους θερινούς μήνες χρειάζεται περισσότερη φροντίδα κατά την συντήρηση του, πάντα με θαλασσινό νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία, για ψάρεμα παράκτιο η από το σκάφος.
Ψαρεύεται ακόμα και αλατισμένο (παστωμένο) όταν κάποιος ψαράς θέλει να το κρατήσει για περισσότερο χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης του από την αγορά.
Είναι κατάλληλο δόλωμα για όλους τους Ελληνικούς βυθούς.



ΜΑΝΑ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ 14 ΕΩΣ 16 ΒΑΘΜΟΥΣ.
ΠΩΛΗΤΑΙ ΑΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ.


  Πηγή zontanadolomata.gr

Η ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΙΣ ΒΥΘΟΥΣ.ΤΟ ΔΟΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ.ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΡΥΠΑΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΡΜΑ, ΩΣΤΕ Η ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ.

ΔΟΛΩΝΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΕ ΚΟΜΑΤΙΑ







BIGATTINI
ΤΩΡΑ ΚΑΙ BIGATTINI ΜΕ 12,5 € ΤΟ ΚΙΛΟ.
Η συντήρησή τους γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, 0 έως 2 βαθμούς κρατώντας τα σκουληκάκια αδρανή, σε μια κατάσταση χειμέριας νάρκης. Τότε τα bigattini βρίσκονται σε απόλυτη ακινησία, σαν ναρκωμένα. Για τον ερασιτέχνη όμως, που χρειάζεται να αποθηκεύσει το πολύ τρία ή τέσσερα κιλά, αρκεί ένα απλό οικιακό ψυγείο ή ένα ψυγείο πάγου τύπου IGLΟO.
Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία λειτουργίας του ψυγείου στο χαμηλότερο επίπεδο, ενώ στη δεύτερη θα τα συντηρούμε με παγοκύστες τις οποίες θα εναλλάσσουμε τακτικά, ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα συνεχώς.
Εγώ προσωπικά βρήκα τη λύση χρησιμοποιώντας ένα μικρό ηλεκτρικό ψυγείο γραφείου, το οποίο λειτουργεί στο χαμηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας συνεχώς και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, αφού έχω κρατήσει bigattini σε άριστη κατάσταση για διάστημα δύο εβδομάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να διατηρηθούν και περισσότερο


ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ       
ΣΥΝΤΗΡΗΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
ΣΤΟΥΣ 12 ΕΩΣ 14 ΒΑΘΜΟΥΣ.
ΔΟΛΩΝΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ
ΠΩΛΗΤΑΙ ΣΕ ΚΟΥΤΙ




ΜΟΝΟΔΟΛΙ
ΜΟΝΟΔΟΛΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 4 € ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ,ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ,ΣΥΝΤΗΡΗΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ,ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ.

ΦΑΡΑΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΑΩ
ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΑ ΤΟΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ
 ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ,
ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ
ΝΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ Η ΡΑΧΗ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΜΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 8-10 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ,ΣΑΡΓΟΥΣ,ΜΥΛΟΚΟΠΙ,ΣΗΚΙΟΥΣ ,
ΛΑΒΡΑΚΙΑ,ΦΑΓΚΡΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.



ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 6-8 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΘΑΛΛΑΣΙΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ.
ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ΕΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ Η ΤΣΙΠΟΥΡΑ ,Ο ΣΑΡΓΟΣ ,ΤΟ ΛΥΘΡΙΝΙ.
ΤΑ ΔΟΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΒΕΛΟΝΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΝΩ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΜΑΤΙΑ.
ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΛΑΓΡΩΝΗ ΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΝΤΑΣ ΨΑΡΙΑ.
ΔΙΑΤΗΘΕΤΕ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ .

 

Subscribe to our Newsletter

Contact our Support

Email us: Support@templateism.com

Our Team Memebers